Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Acerola – źródło witaminy C i polifenoli

2024-09-27
Acerola – źródło witaminy C i polifenoli

Acerola to bez wątpienia jedno z lepszych źródeł witaminy C. Stosuje się ją jako skuteczny sposób na wsparcie odporności, hamowanie oznak starzenia się oraz jako element profilaktyki chorób układu krążenia. Choć świeże owoce aceroli nie są u nas dostępne, to z powodzeniem warto przyjmować ją w formie soków, proszku do rozpuszczenia czy jako składnik suplementów diety. Jakie właściwości ma acerola i jakie inne prozdrowotne składniki w sobie skrywa? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!

Acerola – co to za owoc

Acerola (Malpighia punicifolia L.), znana też pod nazwą wiśnia z Barbados, to tropikalny owoc wywodzący się z Wysp Karaibskich. Rośnie na wiecznie zielonych krzewach o wysokości 2-3 m. Owoce aceroli pojawiają się po ok. 3 latach od zasadzenia drzewka. Są koloru jasnoczerwonego i osiągają średnicę 1-3 cm. W smaku są kwaśne ze względu na dużą ilość witaminy C. Z zewnątrz przypominają naszą rodzimą czereśnię odmiany Buttnera Czerwona [1].

Acerola jest dość nietrwałym owocem. Wobec tego po zbiorach nadaje się do spożycia jedynie przez kolejne 2-3 dni. Z tego względu w Polsce nie dostaniemy surowych owoców, a jedynie w formie przetworzonej jako soki, proszek, suszone owoce czy też suplementy.

Acerola – składniki odżywcze

Acerola to niskokaloryczny owoc. W 100 g znajduje się ok. 30 kcal. Obecne są w niej też takie składniki odżywcze jak:

  • 0,4 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 1,1 g błonnika,
  • 7,7 g węglowodanów.

W aceroli znajdują się także takie witaminy i składniki mineralne jak np.:

  • potas,
  • fosfor,
  • foliany,
  • magnez,
  • witamina A,
  • witamina E [4].

Acerola w porównaniu do innych owoców wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C. W 100 g owoców jest aż 1680 mg witaminy C. Dla przykładu w tej samej ilości papryki jest 142 mg, a w cytrynie 129 mg.

Dodatkowo owoce te są zasobne w prozdrowotne związki aktywne np.:

  • pektyny,
  • katechiny,
  • antocyjany,
  • resweratrol,
  • karotenoidy,
  • naringeninę,
  • kwas chlorogenowy [2], [3].

Acerola – właściwości zdrowotne

Owoce aceroli uznaje się za jedne z najzdrowszych, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która stanowi jeden z silniejszych antyoksydantów oraz element profilaktyki wielu współczesnych schorzeń. Oto jej najważniejsze właściwości:

  • wspiera naczynia krwionośne,
  • łagodzi stany zapalne organizmu,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • wspiera proces redukcji masy ciała,
  • chroni przed schorzeniami zębów i dziąseł,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • wspiera przyswajanie żelaza i zapobiega anemii,
  • zwalcza wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny,
  • oddziałuje korzystnie na równowagę bakterii jelitowych,
  • wpływa na wygładzenie zmarszczek i redukcję pierwszych oznak starzenia się skóry,
  • stymuluje syntezę kolagenu w organizmie, dlatego jest częstym składnikiem suplementów zawierających peptydy kolagenowe takich jak np.: PURE - hydrolizowany kolagen rybi z naturalną witaminą C - truskawkowa lemoniada

Jak stosować acerolę?

Na Polskim rynku najpopularniejszą formą wyrobów z aceroli jest sok. W ciągu dnia zaleca się wypijać ok. 50-60 ml soku. Ze względu na mocno kwaśny smak warto go wymieszać z wodą. Zanim zdecydujesz się na zakup soku z aceroli, sprawdź dokładnie jego skład. Dobrej jakości produkt powinien zawierać 100% soku z aceroli. Wszelkie inne soki, które zawierają dodatek cukru czy barwników zwykle są gorszej jakości, dlatego warto z nich zrezygnować.

W sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest także proszek z suszonych owoców aceroli. Proszek ten przed spożyciem rozpuść w wodzie. Możesz go też dodać do koktajlu lub jogurtu. Acerola jest również dostępna w formie całych suszonych owoców, które sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do owsianki. Owoc ten jako proszek lub ekstrakt jest także składnikiem suplementów diety. Możesz je kupić w pod postacią kapsułek lub tabletek.

Wszystkie produkty i preparaty z aceroli stosuje się w celu uzupełnienia diety o witaminę C. Przed ich spożyciem zapoznaj się dokładnie ze sposobem ich podania, aby uniknąć efektów niepożądanych.

Przeciwwskazania i skutki uboczne spożywania aceroli

Acerola jest bogatym źródłem istotnych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego wiele osób chętnie wybiera produkty na jej bazie. Jednak warto przy tym wspomnieć, że nadmierne spożycie aceroli może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Są to:

  • biegunki,
  • nudności,
  • bóle brzucha,
  • wysypka skórna.

Osoby z kamicą nerkową lub znajdujące się w grupie ryzyka powinny unikać spożywania aceroli. Produktów z aceroli nie mogą spożywać też osoby uczulone na ten owoc lub na lateks.

Czy warto stosować acerolę?

Tak, jeśli nie istnieją ku temu przeciwwskazania, warto w swojej diecie uwzględniać produkty na bazie aceroli. Wzbogacą dietę o antyoksydanty, polifenole oraz inne prozdrowotne związki, które mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, acerola sprzyja budowaniu odporności, a także pomaga zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd skóry. Choć nie mamy możliwości spożywania aceroli w naturalnej postaci, obecnie na rynku są do wyboru dobrej jakości przetwory i suplementy, które skutecznie mogą ją zastąpić.

Bibliografia:
[1] Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2012.
[2] Olędzki R., Harasym J., Acerola (Malpighia emarginata) Anti-Inflammatory Activity—A Review., Int. J. Mol. Sci. 2024, 25, 2089. Vendramini A., Trugo L., Phenolic Compounds in Acerola Fruit (Malpighia punicifolia, L.), J. Braz. Chem. Soc., Vol. 15, No. 5, 664-668, 2004.
[3] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171686/nutrients

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 2 opinie
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-24
Sprawnie, otrzymałam próbki innych smaków bardzo pomocne przy kolejnych zamówieniach
2024-07-02
Bardzo sprawnie zrealizowana przesyłka. Polecam.
pixel