Dlaczego kolagen Plent?
- Hydrolizowany kolagen rybi typu I
- Masa cząsteczkowa rzędu 1-2 kDa (szybko wchłanianie przez organizm)
- Aż o 1,5 razy lepiej przyswajalny niż kolagen bydlęcy
- 100% naturalne składniki
- Dodatek naturalnych witamin
- 12 aktywnych składników (linia BEAUTY)
- Brak rybiego posmaku
- ZERO sztucznych dodatków i wypełniaczy
- Przebadane na obecność metali ciężkich
- Klinicznie udowodniony wpływ na zahamowanie oznak starzenia się skóry
- Redukcja zmarszczek i poprawa elastyczność skóry
- Wsparcie regeneracji włosów, skóry i paznokci
- Pyszne smaki!
Kolagen Plent PURE zawiera w swoim składzie hydrolizowany kolagen rybi, który został wzbogacony naturalną witaminą C pochodzącą z aceroli. Takie połączenie wspiera endogenną syntezę kolagenu i stabilizuje obecne w organizmie białka kolagenowe.
Z kolei linia BEAUTY zawiera nie tylko hydrolizowany kolagen Plent z witaminą C, ale jest połączeniem 12 składników aktywnych, które wspierają skórę, włosy, paznokcie, kości, błony śluzowe, równowagę hormonalną i tkankę łączną. Ta pielęgnacyjna mieszanka zawiera kompleks witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy i B12) oraz dodatkowe kluczowe składniki odżywcze, takie jak cynk, miedź i mangan. Wszystkie składniki pochodzenia naturalnego.
Dlaczego należy stosować kolagen hydrolizowany?
Kolagen to białko zbudowane z połączonych ze sobą aminokwasów: glicyny, proliny, hydroksyproliny i hydroksylizyny. Aby organizm mógł lepiej przyswoić spożyty kolagen, musi być on rozdzielony na mniejsze elementy. Proces ten nosi nazwę hydrolizy. Hydrolizowane białko kolagenowe jest o wiele lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.
Witamina C to kluczowy składnik niezbędny syntezy kolagenu w organizmie. Dzięki niej skóra w lepszym stopniu odzyskuje naturalną elastyczność i nawilżenie.
Dlaczego warto stosować kolagen?
Kolagen to najważniejsze białko ludzkiego organizmu, które w znacznym stopniu wpływa na zdrowy wygląd skóry. Odpowiada za jej elastyczność, gładkość i nawilżenie. Wraz z wiekiem zawartość kolagenu w naszym organizmie ulega zmniejszeniu. Aby spowolnić ten proces, warto dostarczać kolagen z zewnątrz. Badania kliniczne nad kolagenem rybim zastosowanym w naszym produkcie potwierdziły, że skutecznie przeciwdziała on oznakom starzenia, takim jak zmarszczki, sucha skóra czy utrata jędrności. Co więcej, hydrolizowany kolagen ryby typu I wzmacnia włosy i paznokcie oraz wspomaga pracę stawów.
Piękno, które jest trwałe, to piękno, które zaczyna się od wewnątrz!
Za co klienci cenią kolagen rybi PLENT?
✔ Produkt opracowany przez naukowców
✔ Udowodnione klinicznie działanie:
✔ Zahamowanie oznak starzenia się skóry
✔ Redukuje zmarszczki
✔ Poprawia elastyczność skóry
✔ Poprawia nawilżenie skóry
✔ Pyszne smaki!
✔ Brak rybiego posmaku
✔ Słodzony naturalną stewią
✔ Z dodatkiem naturalnej witaminy C pochodzącej z ekologicznej aceroli
✔ Łatwostrawny
✔ Łatwo rozpuszczalny
✔ Zawiera kolagen rybi typu I:
✔ Hydrolizowany czysty kolagen rybi
✔ Certyfikat halal i koszerności
✔ Wzmacnia włosy
✔ Wzmacnia paznokcie
✔ Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy
✔ W 100% naturalny
✔ Nie zawiera metali ciężkich
✔ Czystość potwierdzona w testach laboratoryjnych
Dlaczego warto wybierać kolagen z dodatkiem witaminy C?
Nasz kolagen rybi PLENT wzbogaciliśmy o ekologiczną acerolę, która jest jednym z lepszych źródeł witaminy C. Badania pokazują, że witamina C wspiera syntezę kolagenu w naszym organizmie (źródło: EFSA). Stosowanie preparatów kolagenowych w połączeniu z witaminą C pomaga utrzymać zdrowy i naturalny wygląd skóry, a także przyspiesza gojenie się ran (źródło: EFSA). Wśród osób, które nie spożywają witaminy C w ilości zgodnej z ich dobowym zapotrzebowaniem, dochodzi do trudności w gojeniu się ran oraz wolniejszej endogennej syntezy kolagenu (źródło: EFSA). Kolagen rybi PLENT w swoim składzie zawiera acerolę z upraw ekologicznych, która dostarcza 80 mg witaminy C na porcję. Badania pokazują, że witamina C wspomaga przyswajanie kolagenu w organizmie.
Jakie znaczenie ma witamina C zawarta w PLENT dla zdrowia skóry?
Witamina C nie tylko wspomaga syntezę kolagenu, lecz również zwiększa przyswajanie i wspiera odbudowę zapasów witaminy E w organizmie. Witamina E, nazywana też witaminą młodości, chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, wspomaga odporność oraz stymuluje wzrost i naprawę tkanek (źródło: EFSA).
Czym są hydrolizowane peptydy białka kolagenowego?
Podstawowym elementem tworzącym białko są aminokwasy. Łączą się one ze sobą wiązaniami peptydowymi, tworząc w ten sposób łańcuchy białkowe. Wszystkie białka, aby organizm mógł je przyswoić i wykorzystać, muszą zostać rozłożone na mniejsze struktury. Dochodzi wtedy do rozerwania wcześniej wspomnianych wiązań peptydowych. Rozbicie długich łańcuchów białkowych (w tym przypadku kolagenowych) nazywane jest procesem hydrolizy. Przebiega ona z udziałem odpowiednich enzymów. Hydrolizowane białko kolagenowe wyróżnia się wysoką biodostępnością, co sprawia, że organizm może go lepiej wykorzystać do odbudowy i wzmocnienia tkanek.
Dlaczego lepiej sięgać po kolagen rybi niż bydlęcy?
Wielu producentów suplementów z kolagenem umieszcza w swoich produktach kolagen pochodzący od krów lub świń, rzadziej natomiast rybi. Na podstawie badań analizujących skuteczność kolagenu wykazano, że ten pozyskiwany z ryb jest aż o 1,5 razy lepiej przyswajalny przez ludzki organizm niż bydlęcy. Co ważne kolagen rybi w głównej mierze składa się z kolagenu typu I, który w ludzkim organizmie stanowi około 90% całkowitej ilości kolagenu (źródło: NCBI, MDPI).
Kolagen typu I pozyskiwany z ryb ma zbliżoną strukturę do kolagenu ludzkiego organizmu, dzięki czemu jesteśmy w stanie go o wiele lepiej strawić i wykorzystać (źródło: MDPI).
Co wpływa na obniżenie poziomu kolagenu w Twoim organizmie?
Wraz z upływem lat, począwszy od 25. roku życia, w organizmie człowieka zmniejsza się ilość kolagenu. Spadek ten wynosi rocznie od 1 do 1,5%. Jak się okazuje, wiek to tylko jeden z czynników, który powoduje obniżenie zawartości kolagenu. Oto co jeszcze ma na to wpływ:
- Alkohol
- Zła dieta
- Palenie papierosów
- Stany zapalne organizmu
- Zanieczyszczone powietrze
- Zbyt niskie spożycie witaminy C
- Nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV
- Niedobór witaminy A, E, cynku, miedzi i żelaza
Sygnały świadczące o ubytkach kolagenu w organizmie
Pierwsze sygnały, które mogą świadczyć o utracie kolagenu to przede wszystkim drobne zmarszczki i linie na twarzy, zwiotczenie skóry i utrata jej nawilżenia. Z czasem dochodzi do większej łamliwości paznokci, osłabienia kondycji włosów i pojawienia się plam na skórze. W momencie wystąpienia tych symptomów warto rozważyć suplementację kolagenu (źródło: Parjournal).
Kolagen rybi PLENT to suplement wytwarzany w sposób zrównoważony
PLENT to czyste źródło kolagenu. Surowce niezbędne do produkcji kolagenu pochodzą od ryb wyławianych ze zrównoważonych hodowli.
W ten sposób otrzymujesz produkt, który nie zawiera zanieczyszczeń i metali ciężkich.
Co oznacza zrównoważony sposób pozyskiwania kolagenu?
Ryby hodowane są w czystym środowisku, wolnym od chorób, z dbałością o dobrostan zwierząt, a spożywany przez nie pokarm pochodzi z pewnego i sprawdzonego źródła.
Pracownicy hodowli ryb mają zapewnione bezpieczne warunki pracy i godne wynagrodzenie.
Gospodarstwo rybne utrzymuje dobre relacje ze swoją społecznością i dba o otaczające je środowisko.
Niektóre dostępne na rynku suplementy diety z kolagenem mogą być zanieczyszczone
Ważne jest, aby zrozumieć, że zrównoważona produkcja nie jest domyślnie równoznaczna z jakością preparatu. Badania laboratoryjne wykazały, że kolagen rybi pozyskiwany z dziko żyjącego dorsza – nawet ten z certyfikatem MSC – zawiera arsen (w tym arsen nieorganiczny) oraz ołów.
Kolagen rybi PLENT jest pozbawiony metali ciężkich, co potwierdzają niezależne badania laboratoryjne. Hodowle ryb, z których pozyskujemy surowce do naszych suplementów, mieszczą się w odpowiednio przygotowanych zbiornikach wodnych, gdzie nie są narażone na kontakt z zanieczyszczeniami i metalami ciężkimi.
Kolagen rybi PLENT jest pozbawiony metali ciężkich
Wielu producentów suplementów z kolagenem rybim deklaruje, że ich produkty są pozbawione zanieczyszczeń. Na podstawie konsumenckich analiz składów tych suplementów potwierdzono, że część z nich zawierała ślady arsenu, w tym arsenu organicznego. Taka sytuacja zazwyczaj ma miejsce, gdy do produkcji kolagenu rybiego wykorzystywane są ryby dziko żyjące np. morskie. Metale ciężkie obecne w wodzie kumulują się w tkankach zwierząt, a następnie, gdy są przetwarzane na surowce, trafiają także do produktów spożywczych i suplementów.
Kolagen rybi PLENT smakuje przepysznie!
Niektóre preparaty z rybim kolagenem mają wyczuwalny rybi i kwaskowaty posmak. Nasz kolagen został przygotowany w taki sposób, aby ten charakterystyczny posmak nie był w ogóle wyczuwalny.
Proszek z kolagenem został dodatkowo wzbogacony naturalnym aromatem oraz stewią (wersje smakowe). Dzięki temu kolagen PLENT idealnie komponuje się z koktajlami i sokami. Można go również dodać do naleśników, owsianki czy domowych wypieków.
Wiele preparatów kolagenowych ma kwaskowaty posmak. Nasz kolagen PLENT ma neutralny smak, który został wzbogacony o naturalne dodatki smakowe (wyłącznie w wersjach smakowych).
Warto zaznaczyć, że większość surowców wykorzystywanych obecnie do produkcji kolagenu wołowego pochodzi z Ameryki Południowej. Nawet w przypadku surowców tej samej marki można zauważyć niespójności w smaku i jakości, na przykład, gdy surowiec i produkcja kolagenu wołowego odbywa się w Europie i USA.