5 korzyści ze stosowania kolagenu rybiego
5 korzyści ze stosowania kolagenu rybiego
Większość preparatów z kolagenem dostępnych na rynku pochodzi z kości, skóry lub chrząstki zwierząt. Najczęściej jest to kolagen pochodzenia wieprzowego lub wołowego. W ostatnich czasach popularność zyskuje także kolagen rybi, który wyróżnia się wysoką przyswajalnością i pozytywnym wpływem na zdrowy wygląd skóry. Dlaczego jeszcze warto stosować kolagen rybi? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł.
Kolagen rybi – co to jest?
Ten rodzaj kolagenu pozyskuje się ze skór, łusek i ości ryb. W składzie rybich białek kolagenowych dominują 3 istotne aminokwasy – glicyna, prolina i hydroksyprolina. Aminokwasy te łączą się ze sobą, tworząc białka kolagenu. Aby preparat rybiego kolagenu spełniał swoje właściwości, powinien zawierać kolagen hydrolizowany, który jest lepiej przyswajalny przez organizm. Hydroliza białka kolagenowego polega na rozdzieleniu łańcucha białkowego na mniejsze cząsteczki, tj. peptydy. To, co wyróżnia peptydy kolagenu rybiego to ich niska masa cząsteczkowa, dzięki czemu jest on o wiele lepiej wchłaniany i wykazuje wyższą aktywność biologiczną [1].
Jak kolagen rybi wpływa na nasz organizm?
W kolagenie rybim dominuje kolagen typu I. Co ważne, to właśnie ten typ występuje w naszym organizmie w największych ilościach. Typ I kolagenu znany jest ze swoich właściwości wzmacniających skórę, kości i tkankę łączną. Wpływa także na uelastycznienie naczyń krwionośnych, mięśni, ścięgien, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Jakie są korzyści ze stosowania kolagenu rybiego?
Wraz z wiekiem poziom kolagenu w naszym organizmie ulega zmniejszeniu. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i urodę, zobacz jakich korzyści możesz oczekiwać po suplementacji kolagenu rybiego.
Przeciwstarzeniowe działanie kolagenu rybiego
Wspomniany kolagen typu I to główny budulec naszej skóry. Nic więc dziwnego, że stosowanie kolagenu rybiego w głównej mierze wpływa na zdrowy wygląd skóry i wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe.
Możliwe korzyści dla Twojej skóry:
- gładsza skóra;
- poprawa nawilżenia;
- zwiększenie elastyczności i jędrności skóry;
- mniej widoczne zmarszczki i drobne linie na twarzy.
Hydrolizowany kolagen rybi ze względu na swoją niską masę cząsteczkową jest łatwo trawiony, wchłaniany i skutecznie wykorzystywany przez ludzki organizm.
Jego pozytywny wpływ na stan skóry potwierdzają liczne badania naukowe. Jedno z nich, opublikowane w 2015 r. w czasopiśmie Open Nutraceuticals Journal potwierdza skuteczność stosowania hydrolizowanych peptydów kolagenowych na skórę, w tym nawilżenie, elastyczność i redukcję zmarszczek. Naukowcy doszli do wniosku, że hydrolizowany kolagen to inteligentna broń w codziennej walce z niechcianymi, lecz już widocznymi oznakami starzenia [2].
Właściwości antybakteryjne kolagenu rybiego
Badanie przeprowadzone w Kanadzie w 2016 r. wykazało, że preparaty kolagenu rybiego zawierają jeszcze jeden istotny element, jakim jest Collagencin – antybakteryjny peptyd kolagenu rybiego. W badaniu tym odnotowano, że peptyd ten całkowicie hamuje wzrost bakterii Staphylococcus aureus, bardziej znanej jako gronkowiec złocisty, która może wywołać groźne dla zdrowia zakażenia [3].
Gronkowiec to bakteria powszechnie występująca na skórze i w nosie. W niektórych przypadkach może powodować poważne i zakaźne infekcje, takie jak zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i zapalenie wsierdzia. Kolagen rybi jest obiecującym źródłem peptydów przeciwdrobnoustrojowych, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu zakażeń gronkowcem.
Łatwo przyswajalne źródło białka
Przyjmując preparaty z rybim kolagenem, dostarczasz swojemu organizmowi łatwo przyswajalnego białka. Jego obecność w diecie wpływa na wzmocnienie większości struktur w organizmie. Począwszy od skóry i stawów, kończąc na naczyniach krwionośnych i mięśniach.
Kolagen tworzy ok. 19-21 aminokwasów, z czego w jego łańcuchu białkowym dominuje glicyna, prolina i hydroksyprolina. W nieco mniejszym stopniu obecne są w nim też hydroksylizyna, alanina, asparaginian i glutaminian [4].
Wpływ kolagenu rybiego na wzmocnienie i regenerację kości
Peptydy kolagenu rybiego wpływają na zwiększenie gęstości kości oraz wspomagają utrzymanie ich mocnej struktury. Aż 80% części organicznej kości stanowi kolagen typu I. Przyjmowanie peptydów kolagenowych stymuluje procesy kościotwórcze, co zapobiega złamaniom. Z tego względu kolagen rybi jest szczególnie polecany osobom starszym, kobietom w okresie menopauzy i sportowcom [1].
W przeprowadzonym w 2013 r. badaniu udowodniono, że peptydy kolagenu rybiego wpływają korzystnie na endogenną syntezę kolagenu, a także wspierają mineralizację kości. Ponadto poprawiają jego jakość i stabilność. W badaniu tym udowodniono także pozytywny wpływ na syntezę osteoblastów, tj. komórek kości [5].
Wpływ kolagenu rybiego na gojenie się ran
Kolagen to jeden z ważniejszych składników tkanki skórnej. Jego odpowiedni poziom w organizmie wspiera wewnętrzną strukturę skóry. Jak się okazuje, stosowanie preparatów z kolagenem rybim przyspiesza proces gojenia się ran. Dlaczego tak się dzieje? W kolagenie skórnym tak samo, jak w kolagenie pozyskiwanym z ryb dominuje typ I kolagenu. Dzięki temu podobieństwu możliwa jest szybsza regeneracja i odbudowa uszkodzonych tkanek.
Poza funkcją podporową kolagen bierze udział także w innych procesach związanych z procesem odbudowy uszkodzonej skóry. Reguluje m.in. kształt i różnicowanie się komórek, a także wypełnia ranę i tworzy szkielet pod nową tkankę. Co ważne, kolagen bierze udział we wszystkich etapach gojenia się rany tj., zapalenie, proliferacji i remodeling [6].
Dlaczego nasi klienci wybierają Plent Marine Collagen?
Już ponad 17 000 klientów doceniło nasz preparat Plent Marine Collagen i cieszy się z jego pozytywnych efektów.
Dlaczego więc warto go stosować?
- W 100% naturalny skład
- Pyszne smaki
- Wytwarzany w zrównoważony sposób
- Nie zawiera metali ciężkich (testowany laboratoryjnie)
- Łatwo przyswajalny
- Niska masa cząsteczkowa (2000 Da)
- Łatwo rozpuszczalny
- Hydrolizowany, dla lepszej absorpcji
- Z dodatkiem naturalnej witaminy C z aceroli
- Wysoka jakość produktu
Większość surowców wykorzystywanych obecnie do produkcji kolagenu wołowego pochodzi z Ameryki Południowej. Nawet w przypadku surowców tej samej marki można zauważyć niespójności w smaku i jakości. Nasz kolagen Plent Marine Collagen pozyskiwany z ryb wyróżnia się niezmiennie wysoką jakością i łagodnym smakiem.
Nie zawiera metali ciężkich
Wiele dostępnych na rynku preparatów z kolagenem rybim jest zanieczyszczona ołowiem i arsenem. Dzieje się tak, gdy ryby, z których pozyskiwany jest kolagen, są poławiane z morza, gdzie występuje duża akumulacja metali ciężkich. Nasze preparaty są ich pozbawione, co potwierdzają badania niezależnych laboratoriów.
W 100% naturalny z dodatkiem naturalnej witaminy C
Nasz kolagen rybi zawiera witaminę C pochodzącą z organicznej aceroli. Badania wykazały, że witamina C wspomaga wchłanianie kolagenu i endogenną produkcję kolagenu w organizmie.
Dlaczego warto stosować kolagen rybi?
Obecność kolagenu rybiego w naszej diecie wpływa nie tylko na zdrowy wygląd skóry, lecz także wspiera nasze zdrowie. Dostarczanie peptydów kolagenowych, działa antybakteryjnie, zmniejsza ryzyko złamań oraz wspiera strukturę kośćca. Ze względu na zbliżony typ kolagenu do tego znajdującego się w naszej skórze wpływa na jej regenerację i przyspiesza gojenie się ran. Kolagen rybi to także lepsze nawilżenie skóry, zmniejszenie widoczności zmarszczek i poprawa jędrności.
Bibliografia:
[1] Kaziród K. i wsp., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, ? Quality in Sport. 2023;13(1):88-107.
[2] Sybilla S. i wsp., An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies, The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8, 29-42.
[3] Ennaas N. i wsp., Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane, Biochem Biophys Res Commun. 2016 Apr 29;473(2):642-7.
[4] Krasnowska G., Charakterystyka i wykorzystanie białek kolagenowych, Medycyna Wet. 2005, 61 (3).
[5] Yamada S. i wsp., Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system, Dent Mater J. 2013; 32(1): 88–95.
[6] Brett D., A Review of Collagen and Collagen-based Wound Dressings, Wounds, 2008;20(12):347-356.